Mária-napok 2013. október 12-13-án a Vatikánban

„Boldog vagy, mert hittél” – ez a témája annak a találkozónak, amelyet Máriának szentelnek október 12-én és 13-án a Vatikánban Ferenc pápa jelenlétében az összes Máriás lelkiségű társulat részvételével. Az eseményt az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa szervezi a Hit éve keretében, amelyet XVI. Benedek hirdetett meg a II. Vatikáni Zsinat megkezdésének 50. évfordulója alkalmából.

Madonna_di_Fatima

A Máriás találkozó időpontja egybeesik a fatimai Szűzanya utolsó jelenésének évfordulójával. 1917. október 13-án a portugáliai Cova da Iria helyen hatodszor és utoljára jelent meg Mária a három kis pásztornak: Lúciának, Ferencnek és Jácintának. Ennek az évfordulónak az emlékére a fatimai Szűzanya eredeti szobra a Vatikánba érkezik, hogy a Szent Péter téren a hívek leróhassák előtte tiszteletüket.
A Mária-napok részletes programja a következő: október 12-én, szombaton reggel 8 órakor a társulatok tagjai elzarándokolnak Szent Péter sírjához, ezt követően 9 órakor szentségimádás kezdődik a Szent Péter tér környéki templomokban, ahol a hívek a kiengesztelődés szentségéhez járulnak. Délután 5 órakor a fatimai Szűzanya kegyszobrát Ferenc pápa fogadja a Szent Péter téren. A Szentatya ekkor Máriáról tart katekézist. Este 7 órától a kegyszobrot a Róma környéki Isteni Szeretet Mária kegyhelyén állítják ki, ahol a találkozó résztvevői elimádkozzák a rózsafüzért. Az imát élő kapcsolatban közvetíti a világ minden Mária kegyhelye. Este 10 órakor imavirrasztás kezdődik. Október 13-án, vasárnap a szobor visszatér a Szent Péter térre: délelőtt 10 órakor a hívek elimádkozzák a szentolvasót, majd Ferenc pápa fél 11-kor szentmisét mutat be.
Közismert, hogy július 24-én, a brazíliai Aparecida Mária kegyhelyén Ferenc pápa a következő szavakkal ajánlotta a Szűzanya oltalmába péteri szolgálatát: „Neked szentelem a nyelvem, hogy mindig dicsérjen téged és terjessze tiszteletedet; neked szentelem a szívem, hogy Isten után Téged szeressen mindenek felett”. A Mária-napok programja a Hit évének hivatalos honlapján követhető: www.annusfidei.va

(Vatikáni Rádió, fotó: vaticaninsider.lastampa.it)