HÁZI KÉSZÍTÉSŰ ANTENNÁK
A MÁRIA RÁDIÓ VÉTELÉHEZAzon kedves hallgatóink számára, akik gyengén vételezik a Mária Rádió adását, vagy csak szeretnek barkácsolni, bemutatunk egy-egy antennát, amelyeket kis költséggel és viszolylag egyszerűen megépíthetnek maguknak.

  Mivel a hargitai adó vízszintesen polarizált, egy ennek megfelelő antenna szükséges. Könnyen elkészíthető egy passzív-reflektoros kételemes antenna, amely egy félhullámú dipólushoz képest akár 3dB nyereséget is hozhat. Ez azt jelenti, hogy egy 2-szer gyengébb jel esetén is azonos vételt biztosít.
  Az antenna elemei fém anyagúak, a tartója pedig fa vagy egyébb szigetelő. Méreteit az 1. ábrán mutatjuk.


  1. ábra – Antenna a Mária Rádió hargitai adójához

  A sugárzó és a reflektor elem lehet cső vagy körszelvény egyaránt. Anyaguk lehet réz, alumínium vagy acél is. Az antennát RG59 vagy egyéb típusú 75Ω-os koaxiális kábellel tápláljuk (ilyen kábeleket használunk a televízió vételhez), egy szimmetrizáló elem segítségével, mivel az antenna tápponti ellenálása kb. 240Ω. A szimmetrizáló hossza 1 103 mm, bekötése a 2. ábrán látható.
  Végezetül, ha a helyére került – a fém elemekkel vízszintesen –, fordítsuk a Mária Rádió adója felé, hiszen irányított antennát építettünk.


  2. ábra – A szimmetrizáló bekötése

   Ezek az adók függőlegesen polarizált jelet sugároznak, így ezekhez egy függőlegesen elhelyezett félhullámú dipólus antennát készíthetünk. Anyagául réz- vagy alumínium csövet válasszunk. Réz esetében forrasztással, alumínium csőnél pedig csavarokkal rögzítjük a tápkábelt. Az elemek méretei a 3. ábrán láthatóak.


   3. ábra – Antenna a nagyváradi és tasnádi adókhoz   A táplálás végezhető közvetlenül egy RG59, RG6 vagy egyébb 75Ω-os koaxiális kábellel (4. ábra). A táppont köré, mivel itt a csövet elvágjuk, egy megfelelően erős szigetelőt helyezünk, ami a két csődarabot egymás meghosszabbításában tartja. Ez lehet cellux, textolit vagy egyébb nedvesedésre nem érzékeny anyagból. Ha elkészült, az antennát föggőlegesen helyezzük el.


   4. ábra – Az antenna táplálása


   Mindkét antenna esetében ajánlott, hogy minél magasabban állítsuk fel, hiszen ez szintén javítja a vételünket. Az antennát és elemeit rögzítsük jól és szükség esetén kössük ki az őt tartó árbócot, nehogy az időjárás igénybevétele miatt balesetet okozzanak!
   Bármilyen kérdéssel az itt leírtakkal kapcsolatban, vagy egyébb, nagy teljesítményű megoldásokért keressenek minket a Mária Rádió elérhetőségein.
   Reméljük sok hallgatónknak sikerül elkészíteni ezeket az antennákat, vagy a közösségükben találnak ehhez segítséget és így még több otthonban hallható lesz a Mária Rádió.
   Jó vételt és kellemes rádióhallgatást kívánnak önöknek,

   Puiu Cristea mérnök
   és Tarr Gábor technikus.